БАЊА ПАЧИР

Пачирска лековита вода извире на 1400 м испод земљине површине. На самом изворишту вода достиже температуру од 72 °Ц, а температуре термалног језера је 28-32 °Ц. Вода је розе боје,садржи високу концентрацију натријум-хлорида, тако да језеро није само топло него је ивеома слано и лековито. Вода је погодна за лечење разних обољења, препоручује се за: стања после повреда, кожне болести-псоријазу, реуматска обољења, уролошка и гинеколошка запаљења, ублажава висок крвни притисак и стресна стања.

Површина језера је 2000 квадратних метара. Језеро је плитко, дубина се повећава ка средини где износи 1,6 м. Дно је покривено облим камењем које изузетно прија стопалима. Плажа је лепо уређена са постављеним лежаљкама и сунцобранима.

Бања Пачир, осим због својих лековитих својстава, привлачи све већи број посетилаца пре свега због своје боје. Розе језеро у Србији, како га многи зову, је права мала оаза. Ово вештачко језерце испуњено је сланом, термалном и лековитом водом. зеро је отворено само током летњих месеци, у јесен се језеро скроз исушује, чисти и припрема за следећу летњу сезону. Од 2018. године комплекс је додатно сређен и пуштени су у рад и затворени базени, те је тако омогућено да се у термалној бањи ужива током целе године.

Лековита вода извире на око 1400 м дубине и на самом изворишту температура воде је 72 степена Целзијуса. Како се вода приближава површини, лагано се хлади на око 35 степени Целзијуса јер се меша са чистом бунарском водом.

Вода је слана и садржи око 21г соли по литри воде, што је слична количина соли која се налази и у Јадранском мору. Заиста, Парич бања се може сматрати „ружичастом капи“ Панонског мора.

Лековитост бање

 Пачирска вода има сертификат лековите воде и погодна је за третман:

различитих кожних болести као што је псоријаза, екцеми, дерматитиси, себореја, ихтиоза…

обољења локомоторног апарата – реуматска обољења, обољења зглобова, мишића, кичме, фибро-мијалгија, остеопороза

опоравак после спортских повреда, прелома, уганућа, операција

уролошких и гинеколошких болести

смањењу упланих (инфламаторних) процеса у телу

побољшава расположења код хроничног стреса и депресије (због присуства литијума и температуре воде која је слична телесној температури)

убрзава метаболизам због присуства јода и брома

​освежава изглед коже, косе, ноктију – подмлађује.