Topolya község települései

Topolya községet 23 település alkotja, ezek a következők: Pacsér (Pačir), Bácskossuthfalva (Stara Moravica), Bácsandrásszállás (Bački Sokolac), Andrásmező (Tomislavci), Andrásfalva (Karađorđevo), Kisbelgrád (Mali Beograd) , Andrásnépe (Zobnatica), Karkatúr (Mićunovo), Zentagunaras (Novo Orahovo), Nagyvölgy (Obornjača), Kavilló (Kavilo), Buránysor (Svetićevo), Pobeda, Gunaras (Gunaroš), Brazília (Bagremovo), Bogaras (Bogaraš), Istenáldás (Njegoševo), Topolya (Bačka Topola), Bajsa (Bajša), Pannónia (Panonija), Szurkos (Srednji Salaš), Felsőroglatica (Gornja Rogatica), Krivaja.

Zobnatica

Zobnatica Topolya várostól 5 km-re északra helyezkedik el. Idegenforgalmi kínálata igen sokszínű: tartalmas kikapcsolódást tud nyújtani kirándulóknak, horgászoknak, vadászoknak és persze a lovak szerelmeseinek.

Zobnatica a lótenyésztés és lovasturizmus központja, amely több mint 200 éves múltra tekint vissza. Az idelátogatókat fedett lovarda, lovasiskola, egyedülálló lovas múzeum, képzőművészeti galéria, felújított szálláshely és más tartalmak várják. Zobnaticán található meg az egykori Törley kastély is, amely ma hotelként üzemel.

Pannónia (Panonija)

Pannónia Topolyától 12 km-re délnyugatra fekszik. Tengerszint feletti magassága 128 m, és ezzel Vajdaságban a harmadik helyen áll a Verseci-hegyek (641 m) és a Tarcal-hegy (539 m) után. Pannónia zöld parkokkal körülvett kis település, ami inkább hasonlít erdős – hegyes térségre, mint a megszokott vajdasági síkságra. Kellemes környezetének köszönhetően Pannónia a csend és béke oázisa, kiváló hely kikapcsolódásra, sétára és sportolásra, köszönve a számos sportpályának. Itt található a Falcione nemesi család kastélya, amely 1846-ban épült és ma is jó állapotban van.

A település mellett található a Száva mesterséges tó, ahol kiépített strand várja a fürdőzőket, valamint lehetőség van horgászatra is.

 

Krivaja

Krivaja Topolyától 14 km-re nyugatra fekszik. Ez a kis település valójában egy park, hiszen rengeteg dimbes – dombos zöld felülettel, erdős résszel rendelkezik, közkedvelt kirándulóhely. Az államilag védett parkon keresztül gyalogösvényen lehet eljutni a Moravica mesterséges tóhoz. A tóparton kiépített rész áll a kirándulók, fürdőzők rendelkezésére. Lehetőség van horgászatra is. Krivaján található a Fernbach család nyári kastélya a XIX. század végéről.

Bajsa (Bajša)

Bajsa Topolyától 6 km-re nyugatra fekszik. Ebben a többnemzetiségű faluban már több mint 250 éve élnek együtt a magyarok, szerbek, szlovákok. A bajsai etno házban mindhárom nemzetiségnek külön szobát rendeztek be, valamint kézművességgel és népi művészettel is foglalkoznak. A faluban 3 templom található: katolikus, pravoszláv és evangélikus. A pravoszláv templom Szent Dömötör nevét viseli és 1818-ban készült el. Az ikonokat Klajić mester festette 1854-ben. Bajsán található a Zako család kastélya, ami azonban jelenleg igen rossz állapotban van. A faluban lehetőság van vadászatra is, valamint kipróbálni a helyi borokat, pálinkákat.

Bácskossuthfalva (Stara Moravica)

Bácskossuthfalva Topolyától 17 km-re északnyugatra fekszik. A falu 1786-os újratelepítésekor református családok települtek ide a Nagykunságból. Érdekessége, hogy 1896-ban a falu lakói az elsők között állítottak szobrot Kossuth Lajos emlékének. A szobor a hetedik abban a sorban, amely a világon felállított Kossuth – szobrokat sorolja fel. A faluban megtekinthető a helyi 9+1 Művésztelep állandó kiállítása is.

Ezen kívül lehetőség van vadászatra, horgászatra, valamint kipróbáni a helyi borokat és pálinkákat is.

Felsőroglatica (Gornja Rogatica)

A falut 1922-ben alapították. Számos sportpályával és parkosított területtel rendelkezik. Érdekessége, hogy a faluban álló pravoszláv templomot 96 nap alatt építették fel 2010-ben.

Pacsér (Pačir)

Pacsér Topolyától 20 km-re északnyugatra fekszik. Érdekesség, hogy a faluban 4 templom is van: katolikus, pravoszláv, református és baptista. A falu rendelkezik egy szépen berendezett vadászházzal, ezen kívül lehetőség van horgászatra és kirándulni is a település mellett levő mesterséges tavacska partján.

Gunaras (Gunaroš)

Gunaras Topolyától 16 km-re délkeletre fekszik. Fiatal településnek számít, hiszen az első tanyák a XIX. század második felében jelentek meg. A tipikus falusi hangulatú településen a lakosság nagy része mezőgazdasággal foglalkozik. 

Gunarastól nem messze található a Svetićevo mesterséges tó, amely kiváló hely horgászoknak, kirándulóknak. A tó partján áll az egykori Engelmann kastély, ami manapság sajnos elég rossz és elhanyagolt állapotban van. Az épületet a XX. század elején az Engelmann család építtette, valamint a nevükhöz fűződik a közeli Pobeda település alapítása is. Szintén a közelben fekszik Kavilló falucska is, ahol a vajdasági Tanyaszínház székhelye található. Minden év nyarán az itteni művésztáborban készül el és kerül bemutatásra az új előadás, amely később Vajdaság számos kisebb települését bejárja.

Zentagunaras (Novo Orahovo)

Zentagunaras Topolyától 12 km-re keletre fekszik. A falu igazi fejlődése 1946-ban indul, amikor ruszin családokat telepítenek ide Bácskeresztúrról ( Ruski Krstur). A településen ma is jelentős számban élnek ruszinok, kultúrájukat és hagyományaikat a Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesület keretein belül őrzik, ápolják. A falu parkosított részén sportpályák találhatók, valamint egy nyári színpad. A településen lehetőség van horgászatra a közeli Csik – ér folyócskán, valamint vadászatra. A helyi vadásztársaság vadászházzal is rendelkezik.

Istenáldás (Njegoševo)

Istenáldás Topolya község egyik települése. A 2011-es népszámlálás szerint 534 lakosa volt. Hazánk legnagyobb szarvasmarha farmja Istenáldás közelében található.

Andrásmező (Tomislavci)

A Tomislavci település Topolya község központi részén található. Topolyától körülbelül 8 km-re fekszik.  A falu a Széles – völgy és a Krivaj folyó mellett terül el. A falu a szerb nevét Tomislav Karađorđević-ról kapta, 1947-ben átnevezték Oreškovićevo-ra. Az 1941-ben meghalt kommunista partizán Marko Orešković tiszteletére a falut 1955-ben Orešković-ra változtatták. 2003. június 2-án népszavazással visszaállították Tomislavci névre.

A faluban egy park, futball- és kosárlabda pálya, valamint az újonnan megnyílt teniszklub található.

Bácsandrásszállás (Bački Sokolac)

Bácsandrásszállás egy kis vajdasági falu Bácska szívében. Topolyától 9 km-re fekszik, Újvidék és Szabadka közötti utak metszéspontján helyezkedik el, nyugat felé Zomborig. Földrajzilag a Telecskai-dombsághoz tartozik, több mint 100 méter tengerszint feletti magassága kiemelkedik a legtöbb ilyen falu közül. A kiváló klíma, talaj és növények miatt a környezet gazdag a vadvilágban. A falusiak hagyományos szokásokat és programokat szoktak tartani kis falujukban.