Tájház

A topolyai tájház 1843-ban épült, verett falú, náddal fedett ház. Az itt élő emberek hagyományos építészetét, életterét hivatott bemutatni az akkori életmód szerint. Tipikus Pannon-alföldi, három osztatú ház.Berendezése a XIX. század végéről és a XX. század elejéről származik.

Bácskossuthfalvi Emlékház

Modrčin Ivan 1886-ban született Krajevicán, és 1911-ben szerezte gyógyszerészeti oklevelét Zágrábban. Bácskossuthfalvára került 1921-ben ekkor már 35 éves, hatalmas szakmai  tapasztalattal. Megvásárolt egy épületet, ennek egyik részét berendezési gyógyszertárnak, a másik részét pedig lakásnak használta és 1921.02.21-én megnyitja a “Megváltó” nevű gyógyszertárat. A gyógyszertárat 1945 után államosították. Az újonnan létrejött Népgyógyszertár vezetője továbbra is ő maradt egészen 1962-ig, nyugdíjba vonulásáig.

Bácskossuthfalván a Posta utca 2. szám alatt található az egykori Schreier ház. A felújított épület utca felőli része ma Emlékházként működik. Itt található a helytörténeti gyűjtemény, amely a falusi életmód számos területét felöleli a mezőgazdasági eszközök népes csoportjától a gyermekjátékokig. A tárgyak zöme a századforduló környékéről, de leginkább a 20. század első feléből származik. A kiállításon a földművelés témaköre sorakoztat fel legtöbb tárgyat, köztük például az aratás eszközeivel. Az állattartás eszközei között külön blokkot kaptak a disznóvágás kellékei. Igen változatos képet mutatnak a gyűjteménybe bekerült konyhai eszközök, hiszen megtalálhatóak köztük a falusi mesterek készítményei, mint például egy nagyméretű cserépfazék vagy a dagasztóteknő, ugyanakkor a gyári termékeket képviseli többek között egy ötntöttvas spirituszmelegítő. A mesterségek közül egy-két szerszámmal van jelen a kiállításon a köteles, az asztalos, szíjgyártó, a falverő és a csizmadia szakma. Betekintést kaphatunk még a háztartás és a ház környékének sokszínű tárgyi világába, megtudhatjuk mivel világítottak, mivel mostak, hogyan vetették le a keményszárú csizmát.

Az Ivan Modrčin emlékgyógyszertár berendezését fiatalok egy csoportja mentette meg a gyógyszertár épületének pincéjéből. Miután rendbehozták, a Moravicai Értelmiségi Fórum székházában helyezték el. Jelenlegi helyére, az Emlékházba 2016-ban került a “patikus bácsi” egykori közvetlen munkatársa, a nyugalmazott gyógyszerész Antunović Julia irányításával.

Az Emlékház alkalmi kiállításoknak is otthont ad, és a “Múzeumok éjszakája” programba is bekapcsolódik.