Turistička organizacija opštine Bačka Topola

Banja Pačir

Pačirska lekovita voda izvire na 1400 m ispod zemljine površine. Na samom izvorištu voda dostiže temperaturu od 72 °c, a temperature termalnog jezera je 28-32 °c. Voda je roze boje,sadrži visoku koncentraciju natrijum-hlorida, tako da jezero nije samo toplo nego je i veoma slano i lekovito. Voda je pogodna za lečenje raznih oboljenja, preporučuje se za: stanja posle povreda, kožne bolesti-psorijazu, reumatska oboljenja, urološka i ginekološka zapaljenja, ublažava visok krvni pritisak i stresna stanja.

Površina jezera je 2000 kvadratnih metara. Jezero je plitko, dubina se povećava ka sredini gde iznosi 1,6 m. Dno je pokriveno oblim kamenjem koje izuzetno prija stopalima. Plaža je lepo uređena sa postavljenim ležaljkama i suncobranima.

Banja Pačir, osim zbog svojih lekovitih svojstava, privlači sve veći broj posetilaca pre svega zbog svoje boje. Roze jezero u Srbiji, kako ga mnogi zovu, je prava mala oaza. Ovo veštačko jezerce ispunjeno je slanom, termalnom i lekovitom vodom. Jezero je otvoreno samo tokom letnjih meseci, u jesen se jezero skroz isušuje, čisti i priprema za sledeću letnju sezonu. Od 2018. godine kompleks je dodatno sređen i pušteni su u rad i zatvoreni bazeni, te je tako omogućeno da se u termalnoj banji uživa tokom cele godine.

Lekovita voda izvire na oko 1400 m dubine i na samom izvorištu temperatura vode je 72 stepena Celzijusa. Kako se voda približava površini, lagano se hladi na oko 35 stepeni Celzijusa jer se meša sa čistom bunarskom vodom.

Voda je slana i sadrži oko 21g soli po litri vode, što je slična količina soli koja se nalazi i u Jadranskom moru. Zaista, Parič banja se može smatrati „ružičastom kapi“ Panonskog mora.

Pačirska voda ima sertifikat lekovite vode i pogodna je za tretman:

  • različitih kožnih bolesti kao što je psorijaza, ekcemi, dermatitisi, seboreja, ihtioza…
  • oboljenja lokomotornog aparata – reumatska oboljenja, oboljenja zglobova, mišića, kičme, fibro-mijalgija, osteoporoza
  • oporavak posle sportskih povreda, preloma, uganuća, operacija
  • uroloških i ginekoloških bolesti
  • smanjenju uplanih (inflamatornih) procesa u telu
  • poboljšava raspoloženja kod hroničnog stresa i depresije (zbog prisustva litijuma i temperature vode koja je slična telesnoj temperaturi)
  • ubrzava metabolizam zbog prisustva joda i broma
  • osvežava izgled kože, kose, noktiju – podmlađuje.