Zavičajna kuća

Zavičajna kuća u Bačkoj Topoli je sagrađena 1843. godine, sa zidovima od naboja i pokrivena je trskom. Uloga kuće je da prikaže tradicionalnu arhitekturu ovdašnjih ljudi, počev od detaljnih formi, do životnog prostora. Radi se o tipičnoj panonskoj trodelnoj kući. Uređena je nameštajem sa kraja 19-og i početka 20-og veka.

Spomen kuća - Stara Moravica

Ivan Modričin se rodio 1886.godine u Krajevici, a kao već poznat seoski apotekar diplomu je stekao 1911.godine u Zagrebu.
Sa svojih 35 godina života doselio se u Staru Moravicu 1921.g., sa već zavidnim iskustvom.
Kupio je kuću gde je i živeo, a deo iste kuće opremio je za apoteku.
Godine 1945. apoteka je nacionalizovana pa je kao novootvorena glasila pod imenom „Narodna apoteka“ i funkcioniše pod nadzorom Ivana Modriča sve do 1962.g. kada se penzionisao.
Eksponati i oprema nekadašnje apoteke su sačuvani zahvaljujući grupi mladih entuzijasta koji su iste i restaurisali i izložili od 2016.g.
Direktna saradnica Ivana Modričina gosp.Antonić Julija je sve eksponate pažljivo izložila na uvid svim dobronamernicima.
Ova spomen kuća nalazi se u Staroj Moravici, ul.Poštanska br.2, i obnovljeni deo služi kao mali muzej, a pruža gostoprimstvo i raznim kulturnim dešavanjima, kako likovnim susretima tako i večerima muzeja.
Zbirka koja se nalazi u spomen kući obuhvata veliki broj alata iz oblasti poljoprivrede, raznog pokućstva, pa sve do dečijih igračaka. Većina zbirke potiče uglavnom iz prve polovine XX veka.
Dobijamo uvid u funkcionisanje nekadašnjeg domaćinstva kao i kako se obrađivalo poljoprivredno zemljište, kako su se izuvale blatnjave čizme, kako se prao veš i šta se koristilo umesto svetla.