istorijski spomenik

Vetrenjača

Na teritoriji Bačke Topole krajem 19-og veka su funkcionisale četiri vetrenjače, ali do današnjeg dana preostala je samo jedna. Bačkotopolska vetrenjača spada u porodicu tipičnih vojvođanskih vetrenjača sa četiri etaže. Krajem 80-ih godina je sa originalne lokacije izmeštena na obalu jezera. Od 1987-e godine funkcioniše kao muzej i spomenik mlinskoj industriji našeg kraja. Trenutno je zatvorena za posetioce.

Rimokatolička crkva Bezgrešne Device Marije

Rimokatolička crkva Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli sa visinom tornja od 72.7m je najviša katolička crkva u Srbiji. Crkva u neogotskom stilu završena je 1906. godine.

Pravoslavni hram Sv. Ilije

Sveti hram posvećen je uspomeni na sv.Proroka Iliju. Svečani čin osvećenja Crkve i zvona izvršio je episkop Bački dr.Irinej Ćirić na dan Sv.Proroka Ilije 2. avgusta 1940.godine. Sveti hram izgrađen je u Srpsko-vizantijskom stilu, nalik na trobrodu baziliku.Ikonostas je drveni, delimično rezbaren. Ikone za ikonostas je radio Aleksandar Đžigurski iz Bečeja i kopije su Uroša Predića .Zidno slikarstvo je novijeg datuma.

Rimokatolička crkva Srce Isusovo

Rimokatolička crkva Srce Isusovo u Bačkoj Topoli. Izgradnja je počela 1990. godine, a interesantno je to da je gotovo u celini sagrađena od dobrovoljnih priloga.

Pravoslavni hram sv. Velikomučenik Dimitrije

Pravoslavni hram posvećen Sv. Velikomučeniku Dimitriju u Bajši završen je 1818. godine. Ikonostas je delo Jovana Kljajića iz 1858. godine. Crkva je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Rimokatolička crkva Uznesenja Bogorodice

Rimokatolička crkva Uznesenja Bogorodice u Bajši sa poznobaroknim stilskim odlikama izgrađena je između 1760. i 1770. godine. U crkvi se čuva više značajnih umetničkih dela.

Evangelistička crkva

Temelji Evangelističke crkve u Bajši su položeni između 1820. i 1825. godine. Ima mnogo zajedničkih osobina sa pravoslavnom crkvom, pa je moguće da je ista osoba projektovala i ovu crkvu.

Pravoslavni hram apostila Petra i Pavla

Pravoslavni hram posvećen apostolima Petru i Pavlu u Pačiru. Parohija je osnovana 1777. godine. U početku je bila brvnara, a današnji oblik ima od 1891. godine. Hram je izgrađen u baroknom stilu.

Rimokatolička crkva Uzvišenja Sv. Krsta

Rimokatolička crkva Uzvišenja Sv. Krsta u Pačiru je izgrađena 1824. godine. U tornju crkve se nalaze tri zvona.

Rimokatolička crkva Uzvišenja Sv. Krsta

Reformatorska zajednica u Pačiru je osnovana 1786. godine, a zgrada reformatorske crkve je izgrađena 1834. godine.

Pravoslavni hram cara Lazara

Pravoslavni hram posvećen velikomučeniku caru Lazaru u Karađorđevu. Hram je osveštan 2000. godine.

Pravoslavna crkva silazak Sv. Duha na apostole

Pravoslavna crkva Silazak Sv. Duha na apostole u Gornjoj Rogatici sagrađena je za samo 96 dana 2010. godine.

Pravoslavna crkva Prenos moštiju Sv. Nikolaja Miriklijskog

Pravoslavna crkva Prenos moštiju Sv. Nikolaja Miriklijskog u Bačkom Sokolcu. Kamen temeljac crkve položen je 1993. godine.

Rimokatolička crkva Rođenje Marijino

Rimokatolička crkva Rođenje Marijino u Gunarošu.

Baptistička crkva

Baptistička crkva u Pačiru.

Reformatorska crkva

Reformatorska crkva u Staroj Moravici je podignuta 1822. godine. Pod zaštitom države je kao spomenik kulture.

Rimokatolička crkva Blažene device Marije

Rimokatolička crkva Blažene device Marije u Staroj Moravici podignuta je 1844. godine.

Baptistička crkva

Baptistička crkva u Staroj Moravici.

Crkva Presvetog spasitelja

Crkva Presvetog spasitelja u Novom Orahovu.

Kaštel Krai – Gradski muzej

Baronski kaštel je završen 1805. godine, a izgradnju je naredio sam baron Pal Krai 1802. godine. O izgradnji i radovima ne postoje detaljniji podaci. Interesantno je napomenuti da je ovo prva kuća spratnica u opštini (osim katoličke crkve) i bila je biser tadašnjeg naselja. U nekadašnjem kaštelu porodice Krai danas se na spratu nalaze Gradski muzej i Zavičajni arhiv, a u prizemlju su smeštene galerija i sala za venčanja.

Kolarsko – kovačka radionica

Radionica u kojoj su zajedno radili kolari i kovači je jedinstven objekat ove vrste u našoj zemlji. Kovački i kolarski zanati u Bačkoj Topoli imaju dugu tradiciju i najverovatnije su prisutni u životu naselja od samog naseljavanja u 18-om veku. Kovači i kolari iz Bačke Topole su veoma dobro vladali svim tajnama svoga zanata. Kola bačkotopolskih majstora su bila omiljena širom južnog oboda Panonske nizije. Izrađivali su karakteristične kolske okove sa posebnim šarama i razvijali specifične tipove kola. Izložbeni materijal je obiman i vredan i na drugom mestu se ne može naći. Radionica se nalazi pod zaštitom države.

Muzej konjarstva – Zobnatica

Muzej konjarstva izgrađen u obliku potkovice, galeriju umetničkih slika i nekadašnji kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel.

istorijski spomenik

Kalvarija

Kalvarija se nalazi na najvišoj tački grada i gospodari nad užim centrom naselja. O izgradnji kapele i kipova ne postoje izvorni dokumenti. Spomenik je posvećen novozavetnoj Golgoti, podignut 1797. godine, i najstarija je građevina u gradu. Stubovi štacija i kapela su izgrađeni krajem 19. veka.

Zavičajna kuća

Zavičajna kuća u Bačkoj Topoli je sagrađena 1843. godine, sa zidovima od naboja i pokrivena je trskom. Uloga kuće je da prikaže tradicionalnu arhitekturu ovdašnjih ljudi, počev od detaljnih formi, do životnog prostora. Radi se o tipičnoj panonskoj trodelnoj kući. Uređena je nameštajem sa kraja 19-og i početka 20-og veka.

Spomen kuća – Stara Moravica

Ivan Modričin se rodio 1886.godine u Krajevici, a kao već poznat seoski apotekar diplomu je stekao 1911.godine u Zagrebu.
Sa svojih 35 godina života doselio se u Staru Moravicu 1921.g., sa već zavidnim iskustvom.
Kupio je kuću gde je i živeo, a deo iste kuće opremio je za apoteku.
Godine 1945. apoteka je nacionalizovana pa je kao novootvorena glasila pod imenom „Narodna apoteka“ i funkcioniše pod nadzorom Ivana Modriča sve do 1962.g. kada se penzionisao.
Eksponati i oprema nekadašnje apoteke su sačuvani zahvaljujući grupi mladih entuzijasta koji su iste i restaurisali i izložili od 2016.g.
Direktna saradnica Ivana Modričina gosp.Antonić Julija je sve eksponate pažljivo izložila na uvid svim dobronamernicima.
Ova spomen kuća nalazi se u Staroj Moravici, ul.Poštanska br.2, i obnovljeni deo služi kao mali muzej, a pruža gostoprimstvo i raznim kulturnim dešavanjima, kako likovnim susretima tako i večerima muzeja.
Zbirka koja se nalazi u spomen kući obuhvata veliki broj alata iz oblasti poljoprivrede, raznog pokućstva, pa sve do dečijih igračaka. Većina zbirke potiče uglavnom iz prve polovine XX veka.
Dobijamo uvid u funkcionisanje nekadašnjeg domaćinstva kao i kako se obrađivalo poljoprivredno zemljište, kako su se izuvale blatnjave čizme, kako se prao veš i šta se koristilo umesto svetla.

Vinarija Brindza

Vinarija se nalazi pored Bačke topole na porodičnom imanju, sa restoranom, sobama i drugim pratećim sadržajima. U neposrednoj blizini se nalazi lovački dom i restoran ”Capriolo” koji može da ugosti 150 osoba.

Ciha

Hotel Biser

Panonija je oaza mira i omiljeno sastajalište sportista sa mnogo prostora za šetnju i rekreaciju. Pun kapacitet hotela je 450 ležajeva, i raspolaže sa restoranom za 180 osoba, kongresnom dvoranom sa 350 sedišta i sportskim terenima.

Capriolo

Raj za lovce u salaškom ambijentu, odmaralište visokih zahteva. Restoran za 160 osoba sa specijalitetima jela i pića. 14 gostinjskih ležajeva, izvanredna sauna, vinski podrum, i sve to na 3km udaljenosti od centra grada.

Hostel A24 Assistance

Novi smeštajni objekat u Bačkoj Topoli sa višekrevetnim sobama hostelskog tipa nedaleko od centra grada.

Gurman

Restoran domaće kuhinje sa specijalitetima kao što su dimljeni goveđi jezik, dimljeni som, domaći ovčiji paprikaš. Gurman raspolaže sa salom za 90 osoba, terasom u mediteranskom ambijentu i smeštajnim kapacitetom od 28 ležajeva u samom centru grada.

Hotel Miznah

Zobnatica – centar konjičkih igara, odgajivalište konja sa manježom od 4000m2, i sve to u prelepom ambijentu. Hotel sa depadansom raspolaže sa 53 ležajeva i salom za 300 osoba.

RTC Diana d.o.o.

Lovački dom Diana je omiljeno sastajalište lovaca, raspolaže kapacitetom od 27 ležajeva, restoranom i boksovima za pse.

Apartman Fortuna

Apartman Fortuna očekuje svoje goste u trokrevetnim i četverokrevetnim apartmanima u samom centru Pačira. Udaljenost od Termalne banje je 1500m.

Apartmani poseduju kompletno opremljenu kuhinju, kupatilo, TV uređaj, Wi-Fi, terasu i veliko dvorište sa igralištem za decu i zatvorenim parking mestom.

Idealno mesto za Vaš porodični odmor.

Capriolo TLU

Hotel ”Miznah” sa depadansom ”Kaštel”

Lisica

Hotel Biser

Ugostiteljska radnja ”Gurman 024”

Restoran ”Kod Miloša”

Gradska kafana Poughkeepsie

Restoran Stara Srpska Kraljica

Restoran Srpska Kraljica

Picerija Junior Nera

Čeri Čarda

Mlečni restoran Evropa


Adresa: Glavna BB, 24300 Bačka Topola
Telefon: +381(0)65/516-15-59
Facebook: https://www.facebook.com/Evropa-Ice-cream-281847368497998

Adresa: Glavna br. 3, 24300 Bačka Topola
Telefon: +381(0)64/376-81-11

Poslastičarnica Korzo

Poslastičarnica Specijal

Adresa: Omladinska br. 2, 24300 Bačka Topola
Telefon: +381(0)64/286-20-52

Tomik Caffe

  • Adresa: Glavna br. 23, 24300 Bačka Topola
  • Tel: +381(0)64/206-98-60
  • Email: tomik_bt@hotmail.com

Caffe Bar Baron

  • Adresa: Glavna, 24300 Bačka Topola

Caffe Bar Palma – Lennon

Caffe bar ”My Caffe”

Jail Piano Bar

Izlog Ideja

Suveniri

Kod nas možete pronaći razne originalne suvenire, šolje, satove i sl. da imate uspomenu iz našeg malog gradića.


Kontakt

Adresa

Glavna br. 12. 
Bačka Topola

Radno vreme

07:00 – 16:00
Ponedeljak – Petak

Kontakt

Telefon: +381(0)24/711-020
Email: office@backatopola.org.rs


Facebook


Google-plus


Instagram


Youtube

Naselja

U sklopu opštine Bačka Topola se nalazi 14 naseljenih mesta (Naselja).

Zobnatica

Zobnatica se nalazi 5km severno od Bačke Topole. To je turistički kompleks sa dugom tradicijom i raznovrsnom ponudom atrakcija. Svakodnevno pruža obilje idealnih sadržaja ljubiteljima očuvane prirode, lova, ribolova, i naravno, konja. Poznata je po ergeli sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko dve stotine godina. 

Posetiocima se nudi turističko jahanje, škola jahanja, vožnja fijakerom.

Panonija

Panonija se nalazi 12km jugozapadno od Bačke Topole. Sa nadmorskom visinom od 128m, treća je najviša tačka u Vojvodini posle Fruške Gore (539m) i Vršačkih planina (641m). Panonija je okružena parkovima i više liči na šumovito – planinski predeo nego na uobičajenu vojvođansku ravnicu. Zahvaljujući prijatnom ambijentu, Panonija je oaza mira i pruža mogućnost za opuštanje, šetnju i, zahvaljujući brojnim sportskim terenima, sport i rekreaciju. Na Panoniji se nalazi i kaštel plemićke porodice Falcione iz 1846. godine. Stanje kaštela je idealno, i svakodnevno je otvoren za posetioce. Pored naselja se nalazi veštačko jezero “Sava“ sa izgrađenim štrandom i mogućnošću za sportski ribolov.
Dan sela – 08.05.2018

Krivaja

Krivaja se nalazi 14km zapadno od Bačke Topole. Naselje liči na svojevrsni park, sa brežuljkastim, šumovitim zelenim površinama. Omiljeno je mesto izletnika. Kroz park, koji je pod zaštitom države, pešačkom stazom može se stići do veštačkog jezera “Moravica“. Na obali jezera postoji izgrađen deo za izletnike i kupače, kao i mogućnost za sportski ribolov. Na krivaji se nalazi i kaštel – letnjikovac porodice Fernbah sa kraja 19-og veka.
Dan sela – 08.08.2018.

Bajša

Bajša se nalazi 6km zapadno od Bačke Topole. Stanovništvo sela je višenacionalnog sastava. U Bajši već duže od 250 godina žive zajedno Mađari, Srbi i Slovaci. U etno kući posebno su uređene tri sobe prema tradiciji sela: mađarska, srpska i slovačka. Postoji mogućnost za bavljenje tradicionalnim rukotvorinama.
Dan sela – 10.06.2018.f

Stara Moravica

Stara Moravica se nalazi 17km severozapadno od Bačke Topole. Selo je 1786. godine naseljeno reformatorskim porodicama Nađkunšaga. Interesantno je da su stanovnici Stare Moravice 1896. godine među prvima podigli spomenik u čast Lajoša Košuta. Košutov kip u Staroj Moravici bio je sedmi spomenik postavljen u svetu. U selu, posetioci mogu pogledati i stalnu postavku lokalne Umetničke kolonije 9+1. U Staroj Moravici postoji mogućnost za lov i ribolov i degustaciju lokalnih vina i rakije.
Dani sela – 25.05./26.05.2018

Gornja Rogatica

Selo je osnovano 1922. godine, raspolaže brojnim sportskim terenima i zelenim površinama, parkovima. Interesantno je da je pravoslavna crkva sagrađena za samo 96 dana 2010. godine.
Dan sela – 27.05.2018.

Pačir

Pačir se nalazi 20km severozapadno od Bačke Topole. Interesantno je da selo ima 4 crkve: katoličku, pravoslavnu, reformatorsku i baptističku. U Pačiru postoji lepo uređen lovački dom, a pored naselja i jezerce koje pruža mogućnost za sportski ribolov i izlete.
Dan sela – 14.07.2018.

Gunaroš

Gunaroš se nalazi 16km jugoistočno od Bačke Topole. Prvi salaši su se pojavili u drugoj polovini 19-og veka. U tipičnom seoskom ambijentu većina stanovništva se bavi poljoprivredom. Nedaleko od Gunaroša se nalazi veštačko jezero Svetićevo, idealno mesto za izletnike i ribolovce. Na obali jezera stoji nekadašnji kaštel Engelman, trenutno napušten i u dosta lošem stanju. Kaštel je izgradila porodica Engelman početkom 20-og veka. Ova porodica je osnovala i obližnje naselje Pobeda. U blizini se nalazi i selo Kavilo u kojem je sedište Salašarskog pozorišta. Svake godine tokom leta pozorište ovde priprema i premijerno prikazuje novu predstavu, a kasnije gostuje i u manjim mestima Vojvodine.
Dani sela – 11.08./12.08.2018

Novo Orahovo

Novo Orahovo se nalazi 12km istočno od Bačke Topole. Razvoj naselja počinje 1946. godine, kada u selo stižu rusinske porodice iz Ruskog Krstura. Veliki deo stanovništva i danas čine Rusini koji svoju kulturu i običaje čuvaju i neguju u okviru KUD Petro Kuzmjak. Novo Orahovo raspolaže još i sportskim terenima i letnjom binom, postoji mogućnost za sportski ribolov na rečici Čik i za lov. Lovačkim domom gazduje lokalno lovačko društvo.
Dani sela – 24.08/25.08/26.08.2018

Njegoševo

Njegoševo je naselje u Srbiji u opštini B. Topola. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 534 stanovnika.
Najveća farma podolskih goveda u našoj zemlji nalazi se nadomak Njegoševa. Od 400 grla koliko ih ima u Srbiji, polovina je na ovoj fami. Mada su nekada bile uglavnom radne životinje, meso im je uvek bilo cenjeno, najsličnije je mesu divljači. U njemu nema ni holesterola, ni drugih štetnih sastojaka.

Tomislavci

Tomislavci su naselje u središnjem delu opštine B. Topola. Udaljeni su oko 8km od B.Topole. Leže na lesnoj zaravni pored Široke doline, desne pritoke Krivaje. U selu se nalazi jedan park. Najzastupljenije su livadsko – pašnjačke zajednice, kao što su: hajdučka trava, livadska detelina, livadska žalfija, mlečika i dr. Selo nosi naziv Tomislavci po sinu kralja Aleksandra Karađorđevića. Selo ima po jedan fudbalski i košarkaški teren i novootvoreni teniski klub.

Bački Sokolac

Malo vojvođansko selo u srcu Bačke, na raskrsnici puteva od N.Sada ka Subotici, pa na zapad ka Somboru. 9km je udaljeno od B.Topole. Geografski pripada Telečkoj visoravni, sa nadmorskom visinom preko 100m izdvaja se od većine sela ovog tipa.
Sokolćani se kao dogovoreno drže tradicionalnih običaja, programa i obeležavanja određenih datuma, ali isto tako lako prihvataju nove manifestacije, događaje i druženja. Dan sela, 22. maj, velika kotlićijada, prijatan skup za sve uzraste. Održava se kraj Doma Kulture.
Zbog odlične klime, zemljišta i biljaka, okruženje je bogato divljim životinjama.

Opština Bačka Topola se nalazi u severnom delu Srbije, Vojvodine, još tačnije u severnom delu Bačke. Nikla u srcu Panonske nizije, Bačka topola je oduvek bila tranzitno stajalište. Grad Bačka Topola je privredni, politički i kulturni centar istoimene opštine. U dolini potoka Krivaja i na brežuljcima Bačke lesne zaravni, na površini od 596km² živi zajedno više od 20 nacija.

Turističko – geografski položaj opštine je izuzetno povoljan, jer tu prolazi međunarodni put u pravcu sever – jug, autoput Koridor 10, međunarodna železnička magistrala Budimpešta – Beograd, kao i savremeni regionalni putevi.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, opština je imala 34.088 stanovnika višenacionalnog sastava nastanjenih u 23 naseljena mesta, a sam grad Bačka Topola 14.991 stanovnika.

U našoj opštini u upotrebi su četiri zvanična jezika: srpski, mađarski, rusinski i slovački.

Korisne informacije

 Autobuska stanica  +381(0)24/715-008
Železnička stanica +381(0)24/715-363 
Hitna pomoć (194) +381(0)24/715-514
Dom zdravlja +381(0)24/715-425 
Policijska stanica (192) +381(0)24/715-665 
Vatrogasna stanica (193) +381(0)24/715-735 
Pošta +381(0)24/715-767
Dom kulture +381(0)24/713-515 
Biblioteka +381(0)24/711-725 
Muzej +381(0)24/716-093 
Opštinska uprava +381(0)24/715-310 
Taxi služba +381(0)24/718-718 
Top Holiday turistička agencija +381(0)24/715-342 

Teritorija opštine je naseljena od praistorije o čemu svedoče i arheološke iskopine. U kasnijem periodu na ovim područjima su živeli Sarmati i Avari, a od 9-og veka Mađari. Prilikom iskopavanja, nađeni su ostaci naselja i groblja ovih naroda. U srednjem veku, na mestu današnje Bačke Topole, postojala je crkva pod nazivom Pustatemplom.

U pisanim izvorima bačkotopolski kraj se prvi put pominje 1462. godine, pod imenom Gybaych. Naselje sa nazivom Topola se pominje u turskim tefterima 1543. godine. Oblik Topoly nalazimo prvi put u popisu mesta Kaločke nadbiskupije potvrđenih kraljevskim zaštitnim pismom 1665. godine. Od kraja 17-og veka, do 1750. godine ova teritorija se pominje samo kao pustara.

U istoriji naselja 1750. godina predstavlja prekretnicu. Te godine, 15-og septembra, grof Antun Grašalković zadužuje slobodnjaka, Ferenca Čizovskog za naseljavanje bačkotopolske pustare. Pal Krai je za zasluge u borbama protiv Francuskih snaga 1800. godine, kao nagradu dobio Bačku Topolu. Porodica Krai počinje da razvija naselje, i već 1806. godine dobija status varošice, kao središta ovog kraja sa pravom održavanja vašara tri puta godišnje. Početkom 1849. godine, Bačka Topola je opljačkana i grad je delimično izgoreo. Nakon Mađarske revolucije, život se polako obnavljao. Grof Janoš Ziči, zet barona Kraia je – isplativši dugove svog tasta – 1852. godine preuzeo imanje. U drugoj polovini 19-og veka, grad se razvija, započeta je industrijalizacija. U to vreme najmarkantnija osoba Bačke Topole svakako je bio dr. Janoš Hadži, lekar i zapovednik vatrogasne jedinice.

Razvoj je tokom Prvog svetskog rata donekle usporen i delimično preusmeren. Trianonskim mirom je Bačka Topola potpala pod nadležnost Kraljevine SHS. U Drugom svetskom ratu 1941. godine, mađarske okupacione snage su ušle u Bačku i zadržale se do 1844. godine, kada partizani sa ruskim snagama oslobađaju i Bačku Topolu. Nakon Drugog svetskog rata razvoj Bačke Topole je doživeo korenite promene i krenuo novim pravcima. Počinje obimna izgradnja i snažna industrijalizacija, menja se i izgled i ambijent grada. Usled ratnih dešavanja 90-ih godina prošlog veka, razvoj je stagnirao, a grad i okolina su unazađeni za celu jednu deceniju.

Danas opština Bačka Topola spada u srednje razvijene opštine Srbije.

Termalna Banja – Pačir

Pačirska lekovita voda izvire na 140 metara ispod zemljine površine. Na samom izvorištu voda dostiže temperaturu od 72 co, a temperatura termalnog jezera je 28-32 co. Lekovito jezero je jedinstveno na širem područuju. Specifičnost ovog jezera je njena slana voda i visok sadržaj minerala. 

Voda se preporučuje za lečenje posle povreda, lečenje psorijaze, reumatskih oboljenja, urološka i ginekološka zapaljenje, ublažava visok krvni pritisak i stresna stanja.

Lov

Lovni turizam ima dugu tradiciju, jedan je od najstarijih vidova turizma na ovom području. Ukupna lovna površina se prostire na oko 60.000 hektara, podeljena je na 6 lovišta, gde funkcioniše više lovačkih udruženja. Ovo ravničarsko područje sa malom pošumljenošću i velikim postotkom obradivog zemljišta pruža gotovo idealne uslove za lov na srndaća, zeca, fazana i prepelice.

Ribolov

Na teritoriji naše opštine postoji 5 veštačkih jezera. Ove vodene površine sa odličnim kvalitetom vode i sa prijatnim okruženjem čekaju ribolovce, izletnike i ljubitelje prirode. Od ribljih vrsta prisutni su pre svega šaran, som, smuđ, štuka i zlatica.

Reki – Stara Moravica

Bačkotopolsko jezero

Bačkotopolsko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226ha i dužinom oko 5km. Primarni zadatak akumulacije je navodnjavanje poljoprivrednih površina, ali u zadnjih nekoliko godina, jezero je postalo pravi turistički bise naše opštine, pogotovo u letnjem periodu. Posetioce čekaju izgrađen štrand, sportski tereni, kafići. Postoji mogućnost i za sportski ribolov.

Kuglanje

Može se reći da je Bačka Topola grad kuglanja, jer je dala više svetskih prvaka. Funk arena poseduje modernu opremu i dobre uslove za kuglanje i bowling. Šest staza za kuglanje i tri za bowling su na raspolaganju kako profesionalnim sportistima, tako i rekreativcima.

Zobnatica

Zobnatica je najatraktivnija po svojoj ergeli konja, nudeći mnogobrojne turističke sadržaje kao što su turističko jahanje, vožnja kočijama, zatim časovi jahanja, individualni ili grupni program u okviru ergele.

Suveniri

Kod nas možete pronaći razne originalne suvenire, šolje, satove i sl. da imate uspomenu iz našeg malog gradića.

Lov

Lovni turizam ima dugu tradiciju, jedan je od najstarijih vidova turizma na ovom području. Ukupna lovna površina se prostire na oko 60.000 hektara, podeljena je na 6 lovišta, gde funkcioniše više lovačkih udruženja. Ovo ravničarsko područje sa malom pošumljenošću i velikim postotkom obradivog zemljišta pruža gotovo idealne uslove za lov na srndaća, zeca, fazana i prepelice.

Ribolov

Na teritoriji naše opštine postoji 5 veštačkih jezera. Ove vodene površine sa odličnim kvalitetom vode i sa prijatnim okruženjem čekaju ribolovce, izletnike i ljubitelje prirode. Od ribljih vrsta prisutni su pre svega šaran, som, smuđ, štuka i zlatica.

Zobnatica

Zobnatica je najatraktivnija po svojoj ergeli konja, nudeći mnogobrojne turističke sadržaje kao što su turističko jahanje, vožnja kočijama, zatim časovi jahanja, individualni ili grupni program u okviru ergele.

Reki - Stara Moravica

Bačkotopolsko jezero

Bačkotopolsko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226ha i dužinom oko 5km. Primarni zadatak akumulacije je navodnjavanje poljoprivrednih površina, ali u zadnjih nekoliko godina, jezero je postalo pravi turistički bise naše opštine, pogotovo u letnjem periodu. Posetioce čekaju izgrađen štrand, sportski tereni, kafići. Postoji mogućnost i za sportski ribolov.

Termalna Banja - Pačir

Pačirska lekovita voda izvire na 140 metara ispod zemljine površine. Na samom izvorištu voda dostiže temperaturu od 72 co, a temperatura termalnog jezera je 28-32 co. Lekovito jezero je jedinstveno na širem područuju. Specifičnost ovog jezera je njena slana voda i visok sadržaj minerala. 

Voda se preporučuje za lečenje posle povreda, lečenje psorijaze, reumatskih oboljenja, urološka i ginekološka zapaljenje, ublažava visok krvni pritisak i stresna stanja.

Kuglanje

Može se reći da je Bačka Topola grad kuglanja, jer je dala više svetskih prvaka. Funk arena poseduje modernu opremu i dobre uslove za kuglanje i bowling. Šest staza za kuglanje i tri za bowling su na raspolaganju kako profesionalnim sportistima, tako i rekreativcima.

Kontakt

Adresa

Glavna br. 12. 
Bačka Topola

Radno vreme

07:00 – 16:00
Ponedeljak – Petak

Tomik Caffe

  • Adresa: Glavna br. 23, 24300 Bačka Topola
  • Tel: +381(0)64/206-98-60
  • Email: tomik_bt@hotmail.com

Caffe Bar Baron

  • Adresa: Glavna, 24300 Bačka Topola

Caffe Bar Palma - Lennon

Caffe bar ''My Caffe''

Jail Piano Bar

Izlog Ideja

Vinarija Brindza

Vinarija se nalazi pored Bačke topole na porodičnom imanju, sa restoranom, sobama i drugim pratećim sadržajima. U neposrednoj blizini se nalazi lovački dom i restoran ”Capriolo” koji može da ugosti 150 osoba.

Mlečni restoran Evropa

Adresa: Glavna BB, 24300 Bačka Topola Telefon: +381(0)65/516-15-59 Facebook: https://www.facebook.com/Evropa-Ice-cream-281847368497998

Adresa: Glavna br. 3, 24300 Bačka Topola
Telefon: +381(0)64/376-81-11

Poslastičarnica Korzo

Poslastičarnica Specijal

Adresa: Omladinska br. 2, 24300 Bačka Topola
Telefon: +381(0)64/286-20-52

Capriolo TLU

Hotel ''Miznah'' sa depadansom ''Kaštel''

Lisica

Hotel Biser

Ugostiteljska radnja ''Gurman 024''

Restoran ''Kod Miloša''

Gradska kafana Poughkeepsie

Restoran Stara Srpska Kraljica

Restoran Srpska Kraljica

Picerija Junior Nera

Čeri Čarda

Ciha

Hotel Biser

Panonija je oaza mira i omiljeno sastajalište sportista sa mnogo prostora za šetnju i rekreaciju. Pun kapacitet hotela je 450 ležajeva, i raspolaže sa restoranom za 180 osoba, kongresnom dvoranom sa 350 sedišta i sportskim terenima.

Capriolo

Raj za lovce u salaškom ambijentu, odmaralište visokih zahteva. Restoran za 160 osoba sa specijalitetima jela i pića. 14 gostinjskih ležajeva, izvanredna sauna, vinski podrum, i sve to na 3km udaljenosti od centra grada.

Hostel A24 Assistance

Novi smeštajni objekat u Bačkoj Topoli sa višekrevetnim sobama hostelskog tipa nedaleko od centra grada.

Gurman

Restoran domaće kuhinje sa specijalitetima kao što su dimljeni goveđi jezik, dimljeni som, domaći ovčiji paprikaš. Gurman raspolaže sa salom za 90 osoba, terasom u mediteranskom ambijentu i smeštajnim kapacitetom od 28 ležajeva u samom centru grada.

Hotel Miznah

Zobnatica – centar konjičkih igara, odgajivalište konja sa manježom od 4000m2, i sve to u prelepom ambijentu. Hotel sa depadansom raspolaže sa 53 ležajeva i salom za 300 osoba.

RTC Diana d.o.o.

Lovački dom Diana je omiljeno sastajalište lovaca, raspolaže kapacitetom od 27 ležajeva, restoranom i boksovima za pse.

Apartman Fortuna

Apartman Fortuna očekuje svoje goste u trokrevetnim i četverokrevetnim apartmanima u samom centru Pačira. Udaljenost od Termalne banje je 1500m.

Apartmani poseduju kompletno opremljenu kuhinju, kupatilo, TV uređaj, Wi-Fi, terasu i veliko dvorište sa igralištem za decu i zatvorenim parking mestom.

Idealno mesto za Vaš porodični odmor.

istorijski spomenik

Vetrenjača

Na teritoriji Bačke Topole krajem 19-og veka su funkcionisale četiri vetrenjače, ali do današnjeg dana preostala je samo jedna. Bačkotopolska vetrenjača spada u porodicu tipičnih vojvođanskih vetrenjača sa četiri etaže. Krajem 80-ih godina je sa originalne lokacije izmeštena na obalu jezera. Od 1987-e godine funkcioniše kao muzej i spomenik mlinskoj industriji našeg kraja. Trenutno je zatvorena za posetioce.

istorijski spomenik

Kalvarija

Kalvarija se nalazi na najvišoj tački grada i gospodari nad užim centrom naselja. O izgradnji kapele i kipova ne postoje izvorni dokumenti. Spomenik je posvećen novozavetnoj Golgoti, podignut 1797. godine, i najstarija je građevina u gradu. Stubovi štacija i kapela su izgrađeni krajem 19. veka.

Rimokatolička crkva Bezgrešne Device Marije

Rimokatolička crkva Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli sa visinom tornja od 72.7m je najviša katolička crkva u Srbiji. Crkva u neogotskom stilu završena je 1906. godine.

Pravoslavni hram Sv. Ilije

Sveti hram posvećen je uspomeni na sv.Proroka Iliju. Svečani čin osvećenja Crkve i zvona izvršio je episkop Bački dr.Irinej Ćirić na dan Sv.Proroka Ilije 2. avgusta 1940.godine. Sveti hram izgrađen je u Srpsko-vizantijskom stilu, nalik na trobrodu baziliku.Ikonostas je drveni, delimično rezbaren. Ikone za ikonostas je radio Aleksandar Đžigurski iz Bečeja i kopije su Uroša Predića .Zidno slikarstvo je novijeg datuma.

Rimokatolička crkva Srce Isusovo

Rimokatolička crkva Srce Isusovo u Bačkoj Topoli. Izgradnja je počela 1990. godine, a interesantno je to da je gotovo u celini sagrađena od dobrovoljnih priloga.

Pravoslavni hram sv. Velikomučenik Dimitrije

Pravoslavni hram posvećen Sv. Velikomučeniku Dimitriju u Bajši završen je 1818. godine. Ikonostas je delo Jovana Kljajića iz 1858. godine. Crkva je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Rimokatolička crkva Uznesenja Bogorodice

Rimokatolička crkva Uznesenja Bogorodice u Bajši sa poznobaroknim stilskim odlikama izgrađena je između 1760. i 1770. godine. U crkvi se čuva više značajnih umetničkih dela.

Evangelistička crkva

Temelji Evangelističke crkve u Bajši su položeni između 1820. i 1825. godine. Ima mnogo zajedničkih osobina sa pravoslavnom crkvom, pa je moguće da je ista osoba projektovala i ovu crkvu.

Pravoslavni hram apostila Petra i Pavla

Pravoslavni hram posvećen apostolima Petru i Pavlu u Pačiru. Parohija je osnovana 1777. godine. U početku je bila brvnara, a današnji oblik ima od 1891. godine. Hram je izgrađen u baroknom stilu.

Rimokatolička crkva Uzvišenja Sv. Krsta

Rimokatolička crkva Uzvišenja Sv. Krsta u Pačiru je izgrađena 1824. godine. U tornju crkve se nalaze tri zvona.

Rimokatolička crkva Uzvišenja Sv. Krsta

Reformatorska zajednica u Pačiru je osnovana 1786. godine, a zgrada reformatorske crkve je izgrađena 1834. godine.

Pravoslavni hram cara Lazara

Pravoslavni hram posvećen velikomučeniku caru Lazaru u Karađorđevu. Hram je osveštan 2000. godine.

Pravoslavna crkva silazak Sv. Duha na apostole

Pravoslavna crkva Silazak Sv. Duha na apostole u Gornjoj Rogatici sagrađena je za samo 96 dana 2010. godine.

Pravoslavna crkva Prenos moštiju Sv. Nikolaja Miriklijskog

Pravoslavna crkva Prenos moštiju Sv. Nikolaja Miriklijskog u Bačkom Sokolcu. Kamen temeljac crkve položen je 1993. godine.

Rimokatolička crkva Rođenje Marijino

Rimokatolička crkva Rođenje Marijino u Gunarošu.

Baptistička crkva

Baptistička crkva u Pačiru.

Reformatorska crkva

Reformatorska crkva u Staroj Moravici je podignuta 1822. godine. Pod zaštitom države je kao spomenik kulture.

Rimokatolička crkva Blažene device Marije

Rimokatolička crkva Blažene device Marije u Staroj Moravici podignuta je 1844. godine.

Baptistička crkva

Baptistička crkva u Staroj Moravici.

Crkva Presvetog spasitelja

Crkva Presvetog spasitelja u Novom Orahovu.

Kaštel Krai - Gradski muzej

Baronski kaštel je završen 1805. godine, a izgradnju je naredio sam baron Pal Krai 1802. godine. O izgradnji i radovima ne postoje detaljniji podaci. Interesantno je napomenuti da je ovo prva kuća spratnica u opštini (osim katoličke crkve) i bila je biser tadašnjeg naselja. U nekadašnjem kaštelu porodice Krai danas se na spratu nalaze Gradski muzej i Zavičajni arhiv, a u prizemlju su smeštene galerija i sala za venčanja.

Kolarsko - kovačka radionica

Radionica u kojoj su zajedno radili kolari i kovači je jedinstven objekat ove vrste u našoj zemlji. Kovački i kolarski zanati u Bačkoj Topoli imaju dugu tradiciju i najverovatnije su prisutni u životu naselja od samog naseljavanja u 18-om veku. Kovači i kolari iz Bačke Topole su veoma dobro vladali svim tajnama svoga zanata. Kola bačkotopolskih majstora su bila omiljena širom južnog oboda Panonske nizije. Izrađivali su karakteristične kolske okove sa posebnim šarama i razvijali specifične tipove kola. Izložbeni materijal je obiman i vredan i na drugom mestu se ne može naći. Radionica se nalazi pod zaštitom države.

Muzej konjarstva - Zobnatica

Muzej konjarstva izgrađen u obliku potkovice, galeriju umetničkih slika i nekadašnji kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel.

Zavičajna kuća

Zavičajna kuća u Bačkoj Topoli je sagrađena 1843. godine, sa zidovima od naboja i pokrivena je trskom. Uloga kuće je da prikaže tradicionalnu arhitekturu ovdašnjih ljudi, počev od detaljnih formi, do životnog prostora. Radi se o tipičnoj panonskoj trodelnoj kući. Uređena je nameštajem sa kraja 19-og i početka 20-og veka.

Spomen kuća - Stara Moravica

Ivan Modričin se rodio 1886.godine u Krajevici, a kao već poznat seoski apotekar diplomu je stekao 1911.godine u Zagrebu.
Sa svojih 35 godina života doselio se u Staru Moravicu 1921.g., sa već zavidnim iskustvom.
Kupio je kuću gde je i živeo, a deo iste kuće opremio je za apoteku.
Godine 1945. apoteka je nacionalizovana pa je kao novootvorena glasila pod imenom „Narodna apoteka“ i funkcioniše pod nadzorom Ivana Modriča sve do 1962.g. kada se penzionisao.
Eksponati i oprema nekadašnje apoteke su sačuvani zahvaljujući grupi mladih entuzijasta koji su iste i restaurisali i izložili od 2016.g.
Direktna saradnica Ivana Modričina gosp.Antonić Julija je sve eksponate pažljivo izložila na uvid svim dobronamernicima.
Ova spomen kuća nalazi se u Staroj Moravici, ul.Poštanska br.2, i obnovljeni deo služi kao mali muzej, a pruža gostoprimstvo i raznim kulturnim dešavanjima, kako likovnim susretima tako i večerima muzeja.
Zbirka koja se nalazi u spomen kući obuhvata veliki broj alata iz oblasti poljoprivrede, raznog pokućstva, pa sve do dečijih igračaka. Većina zbirke potiče uglavnom iz prve polovine XX veka.
Dobijamo uvid u funkcionisanje nekadašnjeg domaćinstva kao i kako se obrađivalo poljoprivredno zemljište, kako su se izuvale blatnjave čizme, kako se prao veš i šta se koristilo umesto svetla.

Korisne informacije

 Autobuska stanica  +381(0)24/715-008
Železnička stanica +381(0)24/715-363 
Hitna pomoć (194) +381(0)24/715-514
Dom zdravlja +381(0)24/715-425 
Policijska stanica (192) +381(0)24/715-665 
Vatrogasna stanica (193) +381(0)24/715-735 
Pošta +381(0)24/715-767
Dom kulture +381(0)24/713-515 
Biblioteka +381(0)24/711-725 
Muzej +381(0)24/716-093 
Opštinska uprava +381(0)24/715-310 
Taxi služba +381(0)24/718-718 
Top Holiday turistička agencija +381(0)24/715-342 

Teritorija opštine je naseljena od praistorije o čemu svedoče i arheološke iskopine. U kasnijem periodu na ovim područjima su živeli Sarmati i Avari, a od 9-og veka Mađari. Prilikom iskopavanja, nađeni su ostaci naselja i groblja ovih naroda. U srednjem veku, na mestu današnje Bačke Topole, postojala je crkva pod nazivom Pustatemplom.

U pisanim izvorima bačkotopolski kraj se prvi put pominje 1462. godine, pod imenom Gybaych. Naselje sa nazivom Topola se pominje u turskim tefterima 1543. godine. Oblik Topoly nalazimo prvi put u popisu mesta Kaločke nadbiskupije potvrđenih kraljevskim zaštitnim pismom 1665. godine. Od kraja 17-og veka, do 1750. godine ova teritorija se pominje samo kao pustara.

U istoriji naselja 1750. godina predstavlja prekretnicu. Te godine, 15-og septembra, grof Antun Grašalković zadužuje slobodnjaka, Ferenca Čizovskog za naseljavanje bačkotopolske pustare. Pal Krai je za zasluge u borbama protiv Francuskih snaga 1800. godine, kao nagradu dobio Bačku Topolu. Porodica Krai počinje da razvija naselje, i već 1806. godine dobija status varošice, kao središta ovog kraja sa pravom održavanja vašara tri puta godišnje. Početkom 1849. godine, Bačka Topola je opljačkana i grad je delimično izgoreo. Nakon Mađarske revolucije, život se polako obnavljao. Grof Janoš Ziči, zet barona Kraia je – isplativši dugove svog tasta – 1852. godine preuzeo imanje. U drugoj polovini 19-og veka, grad se razvija, započeta je industrijalizacija. U to vreme najmarkantnija osoba Bačke Topole svakako je bio dr. Janoš Hadži, lekar i zapovednik vatrogasne jedinice.

Razvoj je tokom Prvog svetskog rata donekle usporen i delimično preusmeren. Trianonskim mirom je Bačka Topola potpala pod nadležnost Kraljevine SHS. U Drugom svetskom ratu 1941. godine, mađarske okupacione snage su ušle u Bačku i zadržale se do 1844. godine, kada partizani sa ruskim snagama oslobađaju i Bačku Topolu. Nakon Drugog svetskog rata razvoj Bačke Topole je doživeo korenite promene i krenuo novim pravcima. Počinje obimna izgradnja i snažna industrijalizacija, menja se i izgled i ambijent grada. Usled ratnih dešavanja 90-ih godina prošlog veka, razvoj je stagnirao, a grad i okolina su unazađeni za celu jednu deceniju.

Danas opština Bačka Topola spada u srednje razvijene opštine Srbije.

Opština Bačka Topola se nalazi u severnom delu Srbije, Vojvodine, još tačnije u severnom delu Bačke. Nikla u srcu Panonske nizije, Bačka topola je oduvek bila tranzitno stajalište. Grad Bačka Topola je privredni, politički i kulturni centar istoimene opštine. U dolini potoka Krivaja i na brežuljcima Bačke lesne zaravni, na površini od 596km² živi zajedno više od 20 nacija.

Turističko – geografski položaj opštine je izuzetno povoljan, jer tu prolazi međunarodni put u pravcu sever – jug, autoput Koridor 10, međunarodna železnička magistrala Budimpešta – Beograd, kao i savremeni regionalni putevi.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, opština je imala 34.088 stanovnika višenacionalnog sastava nastanjenih u 23 naseljena mesta, a sam grad Bačka Topola 14.991 stanovnika.

U našoj opštini u upotrebi su četiri zvanična jezika: srpski, mađarski, rusinski i slovački.

Naselja

U sklopu opštine Bačka Topola se nalazi 14 naseljenih mesta (Naselja).

Zobnatica

Zobnatica se nalazi 5km severno od Bačke Topole. To je turistički kompleks sa dugom tradicijom i raznovrsnom ponudom atrakcija. Svakodnevno pruža obilje idealnih sadržaja ljubiteljima očuvane prirode, lova, ribolova, i naravno, konja. Poznata je po ergeli sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko dve stotine godina. 

Posetiocima se nudi turističko jahanje, škola jahanja, vožnja fijakerom.

Panonija

Panonija se nalazi 12km jugozapadno od Bačke Topole. Sa nadmorskom visinom od 128m, treća je najviša tačka u Vojvodini posle Fruške Gore (539m) i Vršačkih planina (641m). Panonija je okružena parkovima i više liči na šumovito – planinski predeo nego na uobičajenu vojvođansku ravnicu. Zahvaljujući prijatnom ambijentu, Panonija je oaza mira i pruža mogućnost za opuštanje, šetnju i, zahvaljujući brojnim sportskim terenima, sport i rekreaciju. Na Panoniji se nalazi i kaštel plemićke porodice Falcione iz 1846. godine. Stanje kaštela je idealno, i svakodnevno je otvoren za posetioce. Pored naselja se nalazi veštačko jezero “Sava“ sa izgrađenim štrandom i mogućnošću za sportski ribolov.
Dan sela – 08.05.2018

Krivaja

Krivaja se nalazi 14km zapadno od Bačke Topole. Naselje liči na svojevrsni park, sa brežuljkastim, šumovitim zelenim površinama. Omiljeno je mesto izletnika. Kroz park, koji je pod zaštitom države, pešačkom stazom može se stići do veštačkog jezera “Moravica“. Na obali jezera postoji izgrađen deo za izletnike i kupače, kao i mogućnost za sportski ribolov. Na krivaji se nalazi i kaštel – letnjikovac porodice Fernbah sa kraja 19-og veka.
Dan sela – 08.08.2018.

Bajša

Bajša se nalazi 6km zapadno od Bačke Topole. Stanovništvo sela je višenacionalnog sastava. U Bajši već duže od 250 godina žive zajedno Mađari, Srbi i Slovaci. U etno kući posebno su uređene tri sobe prema tradiciji sela: mađarska, srpska i slovačka. Postoji mogućnost za bavljenje tradicionalnim rukotvorinama.
Dan sela – 10.06.2018.f

Stara Moravica

Stara Moravica se nalazi 17km severozapadno od Bačke Topole. Selo je 1786. godine naseljeno reformatorskim porodicama Nađkunšaga. Interesantno je da su stanovnici Stare Moravice 1896. godine među prvima podigli spomenik u čast Lajoša Košuta. Košutov kip u Staroj Moravici bio je sedmi spomenik postavljen u svetu. U selu, posetioci mogu pogledati i stalnu postavku lokalne Umetničke kolonije 9+1. U Staroj Moravici postoji mogućnost za lov i ribolov i degustaciju lokalnih vina i rakije.
Dani sela – 25.05./26.05.2018

Gornja Rogatica

Selo je osnovano 1922. godine, raspolaže brojnim sportskim terenima i zelenim površinama, parkovima. Interesantno je da je pravoslavna crkva sagrađena za samo 96 dana 2010. godine.
Dan sela – 27.05.2018.

Pačir

Pačir se nalazi 20km severozapadno od Bačke Topole. Interesantno je da selo ima 4 crkve: katoličku, pravoslavnu, reformatorsku i baptističku. U Pačiru postoji lepo uređen lovački dom, a pored naselja i jezerce koje pruža mogućnost za sportski ribolov i izlete.
Dan sela – 14.07.2018.

Gunaroš

Gunaroš se nalazi 16km jugoistočno od Bačke Topole. Prvi salaši su se pojavili u drugoj polovini 19-og veka. U tipičnom seoskom ambijentu većina stanovništva se bavi poljoprivredom. Nedaleko od Gunaroša se nalazi veštačko jezero Svetićevo, idealno mesto za izletnike i ribolovce. Na obali jezera stoji nekadašnji kaštel Engelman, trenutno napušten i u dosta lošem stanju. Kaštel je izgradila porodica Engelman početkom 20-og veka. Ova porodica je osnovala i obližnje naselje Pobeda. U blizini se nalazi i selo Kavilo u kojem je sedište Salašarskog pozorišta. Svake godine tokom leta pozorište ovde priprema i premijerno prikazuje novu predstavu, a kasnije gostuje i u manjim mestima Vojvodine.
Dani sela – 11.08./12.08.2018

Novo Orahovo

Novo Orahovo se nalazi 12km istočno od Bačke Topole. Razvoj naselja počinje 1946. godine, kada u selo stižu rusinske porodice iz Ruskog Krstura. Veliki deo stanovništva i danas čine Rusini koji svoju kulturu i običaje čuvaju i neguju u okviru KUD Petro Kuzmjak. Novo Orahovo raspolaže još i sportskim terenima i letnjom binom, postoji mogućnost za sportski ribolov na rečici Čik i za lov. Lovačkim domom gazduje lokalno lovačko društvo.
Dani sela – 24.08/25.08/26.08.2018

Njegoševo

Njegoševo je naselje u Srbiji u opštini B. Topola. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 534 stanovnika. Najveća farma podolskih goveda u našoj zemlji nalazi se nadomak Njegoševa. Od 400 grla koliko ih ima u Srbiji, polovina je na ovoj fami. Mada su nekada bile uglavnom radne životinje, meso im je uvek bilo cenjeno, najsličnije je mesu divljači. U njemu nema ni holesterola, ni drugih štetnih sastojaka.

Tomislavci

Tomislavci su naselje u središnjem delu opštine B. Topola. Udaljeni su oko 8km od B.Topole. Leže na lesnoj zaravni pored Široke doline, desne pritoke Krivaje. U selu se nalazi jedan park. Najzastupljenije su livadsko – pašnjačke zajednice, kao što su: hajdučka trava, livadska detelina, livadska žalfija, mlečika i dr. Selo nosi naziv Tomislavci po sinu kralja Aleksandra Karađorđevića. Selo ima po jedan fudbalski i košarkaški teren i novootvoreni teniski klub.

Bački Sokolac

Malo vojvođansko selo u srcu Bačke, na raskrsnici puteva od N.Sada ka Subotici, pa na zapad ka Somboru. 9km je udaljeno od B.Topole. Geografski pripada Telečkoj visoravni, sa nadmorskom visinom preko 100m izdvaja se od većine sela ovog tipa.
Sokolćani se kao dogovoreno drže tradicionalnih običaja, programa i obeležavanja određenih datuma, ali isto tako lako prihvataju nove manifestacije, događaje i druženja. Dan sela, 22. maj, velika kotlićijada, prijatan skup za sve uzraste. Održava se kraj Doma Kulture.
Zbog odlične klime, zemljišta i biljaka, okruženje je bogato divljim životinjama.

previous arrow
next arrow
Slider

ZIMSKI VAŠAR  informacije – TÉLI VÁSÁR információ

Izdvajamo

Vetrenjača

Na teritoriji Bačke Topole krajem 19-og veka su funkcionisale četiri vetrenjače, ali do današnjeg dana preostala je samo jedna.

Restorani

U Bačkoj Topoli možete pronaći razne restorane koji su idealni za porodični ručak, poslovni sastanak i sl.

Etno kuće

Zavičajna kuća u Bačkoj Topoli je sagrađena 1843. godine, sa zidovima od naboja i pokrivena je trskom.

Kupi suvenir

Kod nas možete kupiti suvenir bilo da ste u turističkom obilasku grada ili želite da imate suvenir koji Vas podseća na ovaj mali gradić, svratite kod nas i pogledajte našu ponudu suvenira.

Dobro došli

lOKACIJA

Glavna br. 12,
24300, Bačka Topola

Kontaktirajte nas
Radno vreme

PON – PET: 07:00 – 16:00

SUB – NED: ZATVORENO

This is the WPForms preview page. All your form previews will be handled on this page.

The page is set to private, so it is not publicly accessible. Please do not delete this page 🙂 .

Who we are

Our website address is: https://www.backatopola.org.rs.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Close Menu