КУЛТУРА

Кратак историјат Дома културе

Дом културе општине Бачка Топола је поново основан 1991. године. Оснивач је Скупштина општине Бачка Топола. У преtходном периоду, тј. од краја 1970-тих година све до 1991. године организатор културних збивања на територији општине био је Центар за културу, образовање и информисање Бачка Топола.

Дом културе организује гостовања позоришних представа као и музичких концерата за децу и за одрасле на српском и на мађарском језику.

Музеј

Музеј Бачке Тополе, као огранак Градског музеја Суботица, отворен је у септембру 2002. године у каштелу породице  Краи (Kray) сазиданом 1802. године. У музеју је постављена стална поставка која обухвата природњачку, археолошку, завичајну, књижевну и уметничку збирку. На њој је приказан живи свет са обала Криваје, археолошки материјал из каменог доба, сарматског, аварског и средњовековног периода.

Библиотека „Ержебет Јухас“

Библиотека се налази у центру Бачке Тополе у згради некадашњег рабината. Зграда је у власништву Месне заједнице Бачка Топола и њеним средствима се и одржава.

Библиотека је буџетска установа чије је оснивач Општинска самоуправа која и брине о несметаном функционисању и важности шест деценија дуге традиције библиотекарства у нашој средини.

Завичајна кућа

Завичајна кућа је 1986. године добила своју функцију и постала значајни културни споменик града а Дом културе настоји и труди се да она буде не само споменик већ и место где се окупљају млади у радионице различитих карактера у току летњег распуста и где туристи и посетиоци могу да се окрепе и проведу пријатне тренутке у етно окружењу.

Објекат стоји на располагању посетиоцима од пролећа до јесени, а током целе године посећивање је могуће уз договор.

 

Коларско-ковачка радионица

Некадашња, у граду врло цењена коларско-ковачка радионица браће Егри, данас представља реткост јер ова два заната су такорећи изумрла. Познато је да је четрдесетих година прошлог века, у граду постојало још четрдесет ковачких радионица.

Објекат стоји на располагању посетиоцима од пролећа до јесени, а током целе године посећивање је могуће уз договор.