Turistička organizacija opštine Bačka Topola

Kultura

Tokom godine ne propustite da posetite brojne manifestacije, festivale, koncerte, sportska i druga dešavanja u Bačkoj Topoli.

Bačka Topola nudi bogato nasleđe koje privlači pažnju posetilaca iz svih krajeva. Jedna od najimpresivnijih atrakcija je Katolička crkva Bezgrešne Device Marije, čija monumentalna arhitektura čini ovu crkvu najvećom katoličkom građevinom u zemlji. Pored nje, ističe se i nekadašnji kaštel porodice Krai, danas domaćin Muzeja Bačke Topole. Za ljubitelje kulture i istorije, Kolarsko-kovačka radionica i Zavičajna kuća nude fascinantan uvid u tradiciju i život lokalnog stanovništva.

Nedaleko od grada nalazi se Zobnatičko jezero, formirano 1976. godine, koje je prvobitno služilo kao izvor za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Međutim, svojom lepotom i raznovrsnim sadržajima, poput uređenog štrand i atraktivnih objekata, jezero je postalo omiljeno odredište turista. Na obali jezera stoji i Vetrenjača, predstavnik tradicionalne vojvođanske arhitekture, dok je u blizini moguće posetiti jedinstveni Muzej konjarstva, oblikovan u obliku kopita. Nezaobilazno je i istraživanje prelepih okolnih pejzaža, koji odišu mirnom atmosferom i prirodnom lepotom.

Vetrenjača

Pročitaj više

Zavičajna kuća

Pročitaj više

Pravoslavna crkva

Pročitaj više

Katolička crkva

Pročitaj više

Kultura

Kratak istorijat Doma kulture

Dom kulture opštine Bačka Topola je ponovo osnovan 1991. godine. Osnivač je Skupština opštine Bačka Topola. U prethodnom periodu, tj. od kraja 1970-tih godina sve do 1991. godine organizator kulturnih zbivanja na teritoriji opštine bio je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Bačka Topola.

Dom kulture organizuje gostovanja pozorišnih predstava kao i muzičkih koncerata za decu i za odrasle na srpskom i na mađarskom jeziku.

Muzej

Muzej Bačke Topole, kao ogranak Gradskog muzeja Subotica, otvoren je u septembru 2002. godine u kaštelu porodice  Krai (Kray) sazidanom 1802. godine. U muzeju je postavljena stalna postavka koja obuhvata prirodnjačku, arheološku, zavičajnu, književnu i umetničku zbirku. Na njoj je prikazan živi svet sa obala Krivaje, arheološki materijal iz kamenog doba, sarmatskog, avarskog i srednjovekovnog perioda.

Biblioteka „Eržebet Juhas“

Biblioteka se nalazi u centru Bačke Topole u zgradi nekadašnjeg rabinata. Zgrada je u vlasništvu Mesne zajednice Bačka Topola i njenim sredstvima se i održava.

Biblioteka je budžetska ustanova čije je osnivač Opštinska samouprava koja i brine o nesmetanom funkcionisanju i važnosti šest decenija duge tradicije bibliotekarstva u našoj sredini.

Zavičajna kuća

Zavičajna kuća je 1986. godine dobila svoju funkciju i postala značajni kulturni spomenik grada a Dom kulture nastoji i trudi se da ona bude ne samo spomenik već i mesto gde se okupljaju mladi u radionice različitih karaktera u toku letnjeg raspusta i gde turisti i posetioci mogu da se okrepe i provedu prijatne trenutke u etno okruženju.

Objekat stoji na raspolaganju posetiocima od proleća do jeseni, a tokom cele godine posećivanje je moguće uz dogovor.

 

Kolarsko-kovačka radionica

Nekadašnja, u gradu vrlo cenjena kolarsko-kovačka radionica braće Egri, danas predstavlja retkost jer ova dva zanata su takoreći izumrla. Poznato je da je četrdesetih godina prošlog veka, u gradu postojalo još četrdeset kovačkih radionica.

Objekat stoji na raspolaganju posetiocima od proleća do jeseni, a tokom cele godine posećivanje je moguće uz dogovor.