Turistička organizacija opštine Bačka Topola

Dom Kulture

Dom kulture opštine Bačka Topola je ponovo osnovan 1991. godine. Osnivač je Skupština opštine Bačka Topola. U prethodnom periodu, tj. od kraja 1970-tih godina sve do 1991. godine organizator kulturnih zbivanja na teritoriji opštine bio je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje. Sa prestankom rada Centra, organizaciju kulturnih zbivanja vrši Dom kulture opštine Bačka Topola.

Delatnost Doma kulture

U sklopu Doma kulture je pozorišna sala sa 240 sedišta i bioskopska sala koja broji 223 sedišta. Dom kulture organizuje gostovanja pozorišnih predstava kao i muzičkih koncerata za decu i za odrasle na srpskom i na mađarskom jeziku. Svake godine je domaćin opštinskim smotrama horova, folklora i orkestara kao za decu tako i za odrasle. U svojoj redovnoj delatnosti, Dom kulture se bavi i prikazivanjem bioskopskih filmova iz redovnog distributerskog repertoara – novije proizvodnje ali ponekad prikazujemo i filmska ostvarenja trajne i neprolazne vrednosti-filmove iz 1970-tih, 1980-tih i iz 1990-tih godina. U sastavu ustanove je i izložbena sala u kojoj se održavaju i izložbe akademskih slikara, slikara amatera, etno udruženja, seminari i okrugli stolovi.

 

Pored gore navedenih Dom kulture je i organizator tradicionalnog dečijeg dana, inicijator kao i glavni organizator BAČKOTOPOLSKOG KARNEVALA MEDA koji smo prvi put održali 16. septembra 2006. godine u okviru manifestacije “Dani Bačke Topole“. U buduće želimo još više da razvijamo tu manifestaciju uključivanjem još većeg broja učesnika i posetilaca. Naš cilj je da Bačkotopolski Karneval Meda za nekoliko godina izraste u jednu veliku manifestaciju Srbije koja okuplja veliki broj ljudi kako iz naše države tako i iz inostranstva i da postane prepoznatljivi pečat naše opštine.

U okviru Doma kulture radi Zavičajna kuća, Kolarsko-kovačka radionica, Zavičajni arhiv i Umetnička kolonija.