Turistička organizacija opštine Bačka Topola

Etno Kuća Beniksal

Nikola Beko rođen u Feketiću , odrastao na Salašu 198 u Lovćencu udaljen od sela i škole 5 km. Od  svog detinjstva maštao je o sopstvenom salašu  i tu želju je uspeo da ispuni sebi 1993. godine na Svetog Jovana , postavši vlasnik kuće koja je izgrađena 1893. godine.

Stogodišnjoj lepotici je oplemenio ambijent od 1993-1995, godine. Za posetioce je otvorena od 1995. godine do danas. Društvo za negovanje kulturnih i istorijskih vrednosti „Beniksal“, registrovao je  kod Ministarstva kulture.   Bavi se organizovanjem likovnih susreta, književnih i pesničkih večeri. Beniksal raspolaže bogatom zbrkom umetničkih slika, etno ambijentom , sa mnogo autentičnih predmeta , suvenire iz Titovog Plavog voza , letopise o ljudima iz kulturnog miljea koji su boravili u opštini Bačka Topola. 

U kući su boravili: Sava Stojkov, Matija Bećković, Pero Zubac, Duško Trifunović, Mira Banjac, svi glumci iz domaćih serija Srećni ljudi, Bolji život, Porodično blago, Branka Šćepanović, Nikola Simić, Ružica Sokić, Predrag Ejdus, Milorad Pavić, Tanja Bošković, bend Zabranjeno pušenje, Garavi sokak, Zvonko Bogdan. 

Organizovanje poseta je moguće direktno preko Nikole Beka ili Turističke organizacije opštine.