Turistička organizacija opštine Bačka Topola

BENIKSAL ETNO HÁZ

Nikola Beko Bácsfeketehegyen született, a 198. Tanyán nőtt fel, 5 kilométerre a falutól és az iskolától. Gyermekkora óta saját tanyáról álmodozott, és ezt a kívánságát 1993-ban, Szent Iván napján sikerült teljesítenie, egy 1893-ban épült ház tulajdonosa lett.

 

1993-1995 között finomította a százéves szépség hangulatát, kinézetét. 1995-től a mai napig nyitva áll a látogatók előtt. A kulturális és történelmi értékeket ápoló Beniksal Társaság szerepel a Művelődési Minisztérium nyilvántartásában. Művészeti találkozókat, irodalmi és versmondó esteket szerveznek. A Beniksal gazdag gyűjteményében festmények, számos etno hangulatú, autentikus tárgy, Tito Kék Vonatjából származó emléktárgyak, valamint a művelődési élet Topolya községben járt szereplőinek krónikái lelhetők fel. 

 

A házban többek között az alábbi személyek fordultak meg: Sava Stojkov, Matija Bećković, Pero Zubac, Duško Trifunović, Mira Banjac, a Srećni ljudi, Bolji život, Porodično blago hazai sorozatok összes szereplője, Branka Šćepanović, Nikola Simić, Ružica Sokić, Predrag Ejdus, Milorad Pavić, Tanja Bošković, a Zabranjeno pušenje és a Garavi sokak zenakarok, Zvonko Bogdan. 

 

A látogatásokat közvetlenül Nikola Bekón vagy a Községi Idegenforgalmi Szervezeten keresztül lehet megszervezni.