Turistička organizacija opštine Bačka Topola

Seoski turizam

Panonija sa nadmorskom visinom od 128 m je treća najviša tačka u Vojvodini posle Fruške gore i Vršačkih planina. Okružena je parkovima i više liči na šumovito-planinski predeo, nego na uobičajenu vojvođansku ravnicu. Zahvaljujući prijatnom ambijentu, Panonija je oaza mira i tišine i pruža idealne uslove za opuštanje, boravak u prirodi i sportske pripreme. Ovde se nalazi i kaštel porodice Falcione iz 1846. godine, koji je svakodnevno otvoren za posetioce. Na Panoniji, hotel “Biser” pruža ugostiteljske usluge.

Naselje Krivaja liči na svojevrsni park, sa brežuljkastim i šumovitim zelenim površinama. Omiljeno je mesto izletnika.

Putnici i ljubitelji vina koji dolaze u našu opštinu imaju mogućnost da degustiraju domaća vina iz vinograda sa lesne zaravni. Ovaj kraj, na lesnom zemljištu, je od XVII do XX veka bilo poznato vinogradarsko područje. Pisani dokumenti svedoče o tome, da je na području Bajše bilo oko 100 hektara vinograda, a po nekim zapisima Stara Moravica je posedovala čak 300 hektara vinograda. Na prostorima nekadašnjih vinograda podignuti su novi, moderni zasadi, sa potencijalom da ponovo prerastu u prepoznatljivo vinogradarsko područje. Na Putu vina nalazi se i najveća i najmodernija vinarija u okolini, Vinariju Brindza, zatim Udruženje vinogradara voćara i povrtara „Kadarka“iz Bajše, a iz Stare Moravice Udruženje „Rizling“ kao i drugi privatni proizvođači.

Seoski turizam, sa autentičnim vojvođanskim seoskim ambijentom, gastronomijom i različitim aktivnostima, kao što su tradicionalne rukotvorine u Bajši, intenzivnije se razvija poslednjih godina. Turisti mogu da posete i salaše i uživaju u mirnom okruženju. Ove godine TO Bačka Topola planira uvođenje aktivnog odmora: biciklističke, pešačke ture i posmatranje ptica.

Opština Bačka Topola tokom cele godine obiluje manifestacijama različitog karaktera. Raznovrsnu ponudu čine: praznici naselja opštine, dani sela, običaji vezani za poljoprivredu, kulturno-umetničke i brojne gastronomske manifestacije. 

Najvažnije manifestacije opštine su: Varošijada i Karneval meda, „Top Expo“ sajam poljoprivrede, industrije i vašar zanata, Festival ovčarstva, Markovdanski susreti dece i pesnika, Bajšansko prelo, Našem rodu i potomstvu – festival duhovnog i materijalnog stvaralaštva dinarskih Srba u Vojvodini, Festival naroda u Vojvodini, itd. 

Više informacija o turističkim sadržajima, programima, manifestacijama, smeštajnim i ugostiteljskim objektima možete saznati u Turističkoj organizaciji opštine Bačka Topola.