СЕОСКИ ТУРИЗАМ

Панонија са надморском висином од 128 м је трећа највиша тачка у Војводини после Фрушке горе и Вршачких планина. Окружена је парковима и више личи на шумовито-планински предео, него на уобичајену војвођанску равницу. Захваљујући пријатном амбијенту, Панонија је оаза мира и тишине и пружа идеалне услове за опуштање, боравак у природи и спортске припреме. Овде се налази и каштел породице Фалционе из 1846. године, који је свакодневно отворен за посетиоце. На Панонији, хотел “Бисер” пружа угоститељске услуге.

Насеље Криваја личи на својеврсни парк, са брежуљкастим и шумовитим зеленим површинама. Омиљено је место излетника.

Путници и љубитељи вина који долазе у нашу општину имају могућност да дегустирају домаћа вина из винограда са лесне заравни. Овај крај, на лесном земљишту, је од XВИИ до XX века било познато виноградарско подручје. Писани документи сведоче о томе, да је на подручју Бајше било око 100 хектара винограда, а по неким записима Стара Моравица је поседовала чак 300 хектара винограда. На просторима некадашњих винограда подигнути су нови,модерни засади, сапотенцијалом да поново прерастуу препознатљиво виноградарско подручје.На Путу вина налази се и највећа и најмодернија винарија у околини, Винарију Бриндза, затим Удружење виноградара воћара и повртара„Кадарка“из Бајше, а из Старе Моравице Удружење „Ризлинг“ као и други приватни произвођачи.

Сеоски туризам, са аутентичним војвођанским сеоским амбијентом, гастрономијом и различитим активностима, као што су традиционалне рукотворине у Бајши, интензивније се развија последњих година. Туристи могу да посете и салаше и уживају у мирном окружењу. Ове године ТО Бачка Топола планира увођење активног одмора: бициклистичке, пешачке туре и посматрање птица.

Општина Бачка Топола током целе године обилује манифестацијама различитог карактера. Разноврсну понуду чине: празници насеља општине, дани села, обичаји везани за пољопривреду, културно-уметничке и бројне гастрономске манифестације. Најважније манифестације општине су: Варошијада и Карневал меда, Топ-Еxпо сајам пољопривреде, индустрије и вашар заната, Камп толеранције младих подунавских регија и градова, Фестивал овчарства, Марковдански сусрети деце и песника, Бајшанко прело, Нашем роду и потомству – фестивал духовног и материјалног стваралаштва динарских Срба у Војводини, Фестивал народа у Војводини, итд. Више информација о туристичким садржајима, програмима, манифестацијама, смештајним и угоститељским објектима можете сазнати у Туристичкој организацији општине Бачка Топола.