Turistička organizacija opštine Bačka Topola

FALUSI TURIZMUS

Pannónia 128 m tengerszint feletti magasságával Vajdaság harmadik legmagasabb pontja a Tarcal-hegység (Fruška Gora) és a Verseci-hegység után. Parkokkal körülvéve, inkább erdős-hegyes területnek tűnik, mint a megszokott vajdasági síkságnak. A kellemes környezetnek köszönhetően Pannónia a nyugalom és csend oázisa, ideális feltételeket biztosít a kikapcsolódáshoz, a természetben való tartózkodáshoz és a sportoláshoz. Itt található a Falcione család 1846-ban épített kastélya is, mely minden nap nyitva áll a látogatók előtt. Pannónián a Biser Hotel vendéglátó-ipari szolgáltatásokat nyújt.

Krivaja település egyfajta parknak tűnik, dombos és erdős zöldterületekkel. A kirándulók kedvenc helye.

A községünkbe érkező utazóknak és borkedvelőknek lehetőségük van a löszsíkságon termő helyi szőlőkből származó borok kóstolására. A 17-20. században ez a löszös vidék híres szőlőtermő terület volt. Írásos dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Bajsa területén körülbelül 100 hektár szőlő volt, egyes feljegyzések szerint Bácskossuthfalva 300 hektár szőlőültetvényt is birtokolt. Az egykori szőlőültetvények területére új fajta ültetvényeket telepítettek, amelyekben ismét felismerhető szőlőtermő területté lehet nőni. A Borúton található a környék legnagyobb és legmodernebb pincészete, a Brindza Pincészet, majd a bajsai Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete, illetve a bácskossuthfalvi Rizling Egyesület, és további magántermelők borászata és szőlőültetvényei.

A vidéki turizmus, az autentikus vajdasági vidéki hangulattal, gasztronómiával és különféle tevékenységekkel, mint például a bajsai hagyományos kézműves foglalkozásokkal, az elmúlt években intenzívebben fejlődik. A turisták meglátogathatják a tanyákat is, ahol élvezhetik a békés környezetet. A Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete idén az aktív pihenés bevezetését tervezi: kerékpár utak, gyalogtúrák és madárlesek szervezése van tervben.

Topolya Községe egész évben bővelkedik különböző jellegű rendezvényekben. A változatos kínálat a következőkből áll: üdülés a község településein, falunapok, mezőgazdasághoz kapcsolódó szokások, kulturális-művészeti és számos gasztronómiai rendezvény. A legfontosabb rendezvények a következők: Topolyai napok és mézkarnevál, Top-expo Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás, Juh- és kecskefesztivál, Márkó-napi költő- és gyermektalálkozó, Bajsai préló, „Našem rodu i potomstvu” – A vajdasági dinári szerbek szellemi és anyagi alkotómunkásságának ünnepe, Szármafesztivál stb. A turisztikai tartalmakról, programokról, rendezvényekről, szálláslehetőségekről és étkezési lehetőségekről Topolya Község Idegenforgalmi Szervezeténél tájékozódhat.