Turistička organizacija opštine Bačka Topola

JUHÁSZ ERZSÉBET KÖNYVTÁR

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár és 6 fiókkönyvtára 123.000 kötetes állományával egy közel 40.000-es közösséget lát el könyvekkel és egyéb információkkal.

A könyvtár épülete Topolya központjában van, az egykori rabbinátus épületében, amely ma a topolyai helyi közösség tulajdona. Az épület tulajdonosi jogával rendelkező topolyai helyi közösség a könyvtár épületének fenntartója. Alapítónk és működtetőnk a topolyai önkormányzat, amely kiemelt fontosságúnak tartja a több mint hat évtizedes múlttal rendelkező intézmény működtetését.

A 2003-2005 közötti időszakban az alapítók, a helyi közösség és adományok segítségével sikerült felújítani a könyvtár belső terét, beleértve a korábban használaton kívüli tetőteret is. A tetőtér felújításával 220 m²-es hasznosítható területet, 80 fős rendezvénytermet kaptunk, amely irodalmi estek, kiállítások és egyéb, az olvasók és a látogatók igényeit kielégítő kulturális rendezvények lebonyolítására szolgál.

Külön teremben őrizzük a gondjainkra bízott hagyatékokat, így Juhász Erzsébet írói hagyatékát is.

Intézményünk 2004 februárja óta rendelkezik kábelinternet hozzáféréssel, s internetes szolgáltatásaink (információk felkutatása, kinyomtatása az olvasók részére) nagy visszhangra találtak elsősorban a középiskolás korosztály, valamint az egyetemi hallgatók körében. A jövőben szeretnénk egy internetes szoba kialakításával fejleszteni ilyen irányú tevékenységünket. Egy ilyen korszerű könyvtári szolgáltatás az intézmény fejlődése mellett elősegítené a fiatalok tájékozódását, s közvetve hozzájárulhat ittmaradásukhoz is.

A könyvtár hat fiókintézettel rendelkezik a környező településeken: Pacsér, Bácskossuthfalva, Bajsa, Pannónia, Zentagunaras és Gunaras. A fiókintézetek aktívan részt vesznek a környékükön szervezett összes rendezvényen.

Elérhetőségek:

Topolya Fő utca 16.,

Telefonszám: 024/711-725
e-mail: bibltop@bibltop.org