Turistička organizacija opštine Bačka Topola

KULTÚRA

A Művelődési Ház rövid története

Topolya Község Művelődési Háza 1991-ben alakult újra, alapítója Topolya Községi Képviselő-testülete.  Az ezt megelőző időszakban, vagyis az 1970-es évektől egészen 1991-ig, a község művelődési életének főszervezője a Művelődési-Oktatási és Tájékoztatási Központ volt.

A Művelődési Ház szerb és magyar nyelvű színházi vendégjátékokat, valamint zenei koncerteket szervez kicsiknek és nagyoknak.

Múzeum

A Topolyai Múzeum, a szabadkai Városi Múzeum kihelyezett részlegeként, 2002 szeptemberében kezdte meg munkáját a várost alapító Kray család 1802-ben épült bárói kastélyában.  A múzeumban biológiai, régészeti, helytörténeti, irodalmi és képzőművészeti állandó kiállítás található.  A tárlatnézők betekintést nyerhetnek a Krivaja partjának élővilágába, a környék ős-, szarmata-, avar- és középkori régészeti lelőhelyeinek anyagába.

Juhász Erzsébet Könyvtár

A könyvtár épülete Topolya központjában van, az egykori rabbinátus épületében, amely ma a topolyai helyi közösség tulajdona. Az épület tulajdonosi jogával rendelkező topolyai helyi közösség a könyvtár épületének fenntartója.

Alapítónk és működtetőnk a topolyai önkormányzat, amely kiemelt fontosságúnak tartja a több mint hat évtizedes múlttal rendelkező intézmény működtetését. A könyvtár mintegy 80 személy befogadására alkalmas termében irodalmi esteket, játszóházakat, kiállításokat és egyéb rendezvényeket tartunk, s minderre – a könyvtár által megfogalmazott célkitűzések szellemében – megvan a közösség érdeklődése és igénye is.

Tájház

A tájházat 1986-ban adták át rendeltetésének, azóta is a város kiemelt műemléke. A Művelődési Ház arra törekszik, hogy a Tájház ne csak műemlék legyen, hanem olyan hely, ahol a fiatalok a nyári vakáció során különböző karakterű műhelyeken gyűlhetnek össze, és ahol a turisták és az idelátogatók felfrissülhetnek, kellemes pillanatokat tölthetnek el etno környezetben.

Az épület tavasztól őszig áll nyitva a látogatók előtt, valamint előzetes egyeztetés után, az év minden napján lehetőség van a csoportos látogatásokra is.

Kovács-bognárműhely

Az egykori, városszerte nagyra becsült Egri testvérek kovács-bognárműhelye ritkaságnak számít, mert ez a két mesterség úgyszólván kihalt. Az 1940-es években még negyven kovácsműhelyről van tudomásunk.

Az épület tavasztól őszig áll nyitva a látogatók előtt, valamint előzetes egyeztetés után, az év minden napján lehetőség van a csoportos látogatásokra is.