Turistička organizacija opštine Bačka Topola

PACSÉRI GYÓGYFÜRDŐ

A pacséri gyógyfürdő vize 1400 méter mélyről tör fel. A víz a forrásnál eléri a 72 °C-ot, a termáltó hőmérséklete 28-32 °C. A víz rózsaszín színű, nagy koncentrációban tartalmaz nátrium-kloridot, így a tó nemcsak meleg, hanem nagyon sós és gyógyhatású is. A víz alkalmas különféle betegségek kezelésére, ajánlott: sérülések utáni állapotok, bőrbetegségek – pikkelysömör, reumás betegségek, urológiai és nőgyógyászati ​​gyulladások kezelésére, enyhíti a magas vérnyomást és a stresszes állapotokat.

A tó felszíne 2000 négyzetméter. A tó sekély, a mélysége a közepe felé növekszik, ahol 1,6 m. Medrét csiszolt, kerek kavicsok borítják, amelyek kellemes érzést nyújtanak talpunknak, miközben a vízben sétálunk. A strand szépen díszített, nyugágyakkal és napernyőkkel van ellátva.

A pacséri gyógyfürdő – gyógyhatása mellett – elsősorban színe miatt vonz egyre több látogatót. A szerbiai rózsaszín tó, ahogy sokan nevezik, egy igazi kis oázis. Ez a mesterséges tó sós, termál- és gyógyvizű, amely csak a nyári hónapokban tart nyitva, ősszel a tavat teljesen lecsapolják, a medret megtisztítják és előkészítik a következő nyári szezonra. 2018 óta a komplexum tovább fejlődött, fedett uszodák kerültek üzembe, így egész évben lehetőség nyílik a termálfürdő élvezetére.

Körülbelül 1400 m mélységben található a gyógyvíz forrása, a víz hőmérséklete a forrásnál 72 Celsius-fok. Ahogy a víz közeledik a felszínhez, kissé lehűl körülbelül 35 Celsius-fokra, mivel tiszta kútvízzel keveredik.

A víz sós, és literenként körülbelül 21 g sót tartalmaz, ami a Adriai-tengerhez hasonló mennyiségű sót jelent. A Pacséri fürdő a Pannon-tenger „rózsaszín cseppjének” tekinthető.

A fürdő gyógyító ereje

A Pacséri fürdő vize gyógyvíz tanúsítvánnyal rendelkezik, és alkalmas a következők kezelésére:

– különböző bőrbetegségek, mint a pikkelysömör, ekcéma, dermatitis, seborrhea, ichthyosis…

– mozgásszervi betegségek – reumás betegségek, ízületi, izom-, gerincbetegségek, fibromyalgia, csontritkulás

felépülés sportsérülések, törések, ficamok, műtétek után

– urológiai és nőgyógyászati betegségek

– a gyulladásos folyamatok csökkentése a szervezetben

– javítja a hangulatot krónikus stressz és depresszió esetén (a lítium és a víz testhőmérséklethez hasonló hőmérséklete miatt)

– felgyorsítja az anyagcserét a jód és a bróm jelenléte miatt

– felfrissíti a bőr, a haj, a köröm kinézetét – megfiatalít.