Turistička organizacija opštine Bačka Topola

MŰVELŐDÉSI HÁZ

Topolya község Művelődési Háza 1991-ben alakult újra, alapítója Topolya község Képviselő-testülete.  Az ezt megelőző időszakban, vagyis az 1970-es évektől egészen 1991-ig, a község művelődési életének főszervezője a Művelődési-Oktatási és Tájékoztatási Központ volt.  A Központ megszűnését követően a művelődési élet szervezését Topolya község Művelődési Háza vette át.

A Művelődési Házban van egy 240 férőhelyes színházterem és egy 223 férőhelyes moziterem. A Művelődési Ház szerb és magyar nyelvű színházi vendégjátékokat, valamint zenei koncerteket szervez kicsiknek és nagyoknak. Minden évben községi kórus-, folklór- és zenekari szemléknek ad otthont gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Művelődési Ház rendszeres tevékenysége során az állandó forgalmazási repertoárból származó mozifilmek – a közelmúltban készült produkciók, de időnként állandó és örök értékű filmek – 1970-es, 1980-as, 1990-es évekbeli filmek vetítésével is foglalkozik. Az intézményben van egy kiállítóterem is, ahol akadémiai festők, amatőr festők, nemzetiségi egyesületek kiállításait, szemináriumokat és kerekasztal-beszélgetéseket rendezünk.

Intézményünk a kezdeményezője és fő szervezője a Topolyai Napok rendezvénysorozat alatt megrendezésre kerülő Mézkarneválnak, melyet elsőízben 2006. szeptember 16-án szerveztünk. A jövőben még nagyobb számú résztvevővel és látogatóval szeretnénk továbbfejleszteni ezt a rendezvényt. Célunk, hogy a Topolyai Mézkarnevál néhány éven belül a rendezvény egy olyan hagyományos és tömeges kulturális eseményévé nőjje ki magát, amely hazánkból és külföldről egyaránt nagyszámú érdeklődőt vonzana, és községünk ismertetőjegyévé váljon.

A Művelődési Házon belül működik a Tájház, a Bognár- és kovácsműhely, a Helytörténeti Levéltár és Művésztelep.